Wonen in de 20e eeuw

In het begin van de 20e eeuw waren de huurprijzen in Nederland sterk afhankelijk van de locatie en de grootte en kwaliteit van de woning. Over het algemeen stegen de huurprijzen vanwege de stijgende welvaart en de groei van de steden.

  • Zeer eenvoudige woningen in volksbuurten met gedeelde keukens en toilet huurde je al vanaf 5 tot 10 gulden per maand. Maar de kwaliteit van deze huisvesting was vaak niet best.
  • Eenvoudige woningen waren vaak kleine arbeiderswoningen, waarin gezinnen met meerdere personen woonden. Deze woningen deelden vaak sanitaire voorzieningen met andere huishoudens. De huurprijs van deze woningen varieerde tussen de 10 en 20 gulden per maand.
  • Middenklasse woning: een appartement of rijtjeshuis in de buitenwijken van grote steden kostte ongeveer 20 tot 35 gulden per maand. Deze woningen hadden betere voorzieningen en meer comfort, zoals een eigen keuken en badkamer, en werden bewoond door mensen met een iets hoger inkomen, zoals ambtenaren, leraren en kleine ondernemers.
  • Luxere woningen waren vaak groter, vrijstaand en beschikten over eigen sanitair en andere voorzieningen zoals een tuin. Deze woningen lagen in de meer welvarende wijken en werden voornamelijk bewoond door mensen met een hoger inkomen, zoals hogere ambtenaren, artsen en advocaten. De huurprijs van deze woningen varieerde tussen de 60 en 200 gulden per maand.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de huurprijzen sterk afhankelijk waren van de locatie van de woning. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waren de huurprijzen hoger dan in kleinere steden en dorpen. Bovendien waren er grote verschillen tussen de verschillende wijken binnen een stad, afhankelijk van de status en kwaliteit van de buurt.

In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 10 januari 1900 werden diverse beneden- en bovenwoningen aangebonden in de Pijnackerstraat en Wilgenstraat voor prijzen tussen 2,30 en 3,50 per week. Ook een kleine, tweede bovenwoning in de Jacobusstraat, voorkamer met alkoof, achterkamer met bedstede, vrije gang en plé. Huurprijs 2,50 per week. Een etage op de verlengde Binnenweg 211 met voor- en achterkamer, twee alcoven, groote keuken, balcon, warande, vrije zolder, meidenkamer, gasleiding en water en een plé moest 22 gulden per maand kosten. Op de maliesingel in Utrecht werd in 1910 een mooi, groot bovenhuis aangeboden ingericht naar alle eisen van de tijd. Met vier grote en drie kleine kamers, keuken, balkons voor en achter. Huurprijs 37,50 per maand.

Halverwege de 20e eeuw stegen de huurprijzen aanzienlijk in vergelijking met de prijzen uit het begin van de eeuw. In 1950 was de gemiddelde huurprijs voor een eenvoudige woning in de Amsterdamse Jordaan ongeveer 15 tot 20 gulden per maand, maar in de jaren 60 al 25 tot 30 gulden per maand. Een herenhuis in Den Haag in 1950 had een huurprijs van ongeveer 150 gulden per maand. Een luxe appartement aan het Vondelpark in Amsterdam in 1960 kostte ongeveer 300 tot 400 gulden per maand