Overnachten in de 20e eeuw

De overnachtingsmogelijkheden hebben zich in de 20e eeuw in rap tempo ontwikkeld, vooral dankzij de impact van technologische vooruitgang, veranderende reispatronen, economische factoren en sociale veranderingen. Toerisme en recreatie speelden een steeds grotere rol. Mobiliteit nam snel toe dankzij de luchtvaart, snellere treinen en de auto. In de 20e eeuw begonnen hotelketens te groeien, wat leidde tot een bredere beschikbaarheid van accommodaties. Grote hotelmerken openden vestigingen in verschillende steden en landen, waardoor reizigers konden vertrouwen op een consistente kwaliteit van dienstverlening. Naast traditionele hotels ontstonden er ook motels, pensions, bed & breakfasts, hostels en vakantiehuizen. Deze diversiteit bood reizigers meer keuzemogelijkheden op basis van hun voorkeuren en budget. Hotels in de 20e eeuw boden steeds meer voorzieningen, zoals zwembaden, sportmogelijkheden, zakelijke faciliteiten en meerdere soorten restaurants.

Kortom, de overnachtingsmogelijkheden in de 20e eeuw evolueerden van eenvoudige herbergen en hotels naar een gevarieerd en dynamisch aanbod van accommodaties, afgestemd op de behoeften en voorkeuren van reizigers over de hele wereld. Hotelprijzen in middenklasse hotels liepen in de 20e eeuw op, evenals de lonen en de welvaart. Voorbeelden zijn:

  • Hotel Krasnapolsky in Amsterdam bood voordelig pension in de wintermaanden van 1915 voor f 4,50 per persoon per dag incl. kamer (minimaal 8 dagen).
  • Kasteel de Cannenburg in Vaasen bood in 1935 pension voor 4 gulden per persoon per dag. Het Carlton Hotel in Amsterdam rekende in 1935 6 gulden voor kamer met ontbijt.
  • Hotel Bloemink in Apeldoorn rekende in 1951 een pensionprijs van f 12,50. Boshotel Pax in Oisterwijk bood in 1951 logies met ontbijt vanaf f 5,- en volledig pension p.p.p.d. vanaf f 9,50.
  • In Valkenburg bood Grand Hotel Monopole in 1966 kamers aan vanaf f 8,- p.p.p.d. logies met ontbijt of vanaf f 13,- vol pension p.p.p.d. Iets luxer was badhotel Domburg met badpaviljoen met f 25,- p.p.p.d. volpension.

Hotel Krasnapolsky rond 1910. Vanaf de straatzijde aan de Warmoesstraat en vanuit de leeszaal. Prentbriefkaarten. Collectie stadsarchief Amsterdam