Overnachten in de 19e eeuw

In de 19e eeuw ondergingen de overnachtingsmogelijkheden significante veranderingen en ontwikkelingen ten opzichte van de 18e eeuw. De Industriële Revolutie zorgde voor ingrijpende veranderingen in de economie en de samenleving. Steden groeiden snel en industrialisatie trok mensen aan vanuit landelijke gebieden naar stedelijke centra. Dit leidde tot een grotere vraag naar accommodatie in steden en stedelijke gebieden. In de 19e eeuw ontstonden naast goedkope herbergen ook luxere hotels zoals we die nu nog kennen. Voorzieningen werden deze eeuw ook in snel tempo beter, zoals stromend water, privébadkamers, verwarming en betere verlichting. Deze verbeteringen maakten het verblijf van gasten comfortabeler en aantrekkelijker. Het hotelwezen professionaliseerde.

De Reizigersrust zou een bescheiden hotel of herberg kunnen zijn geweest, gelegen aan de rand van een opkomende industriestad tijdens de 19e eeuw. Het hotel bood eenvoudige accommodatie en basisdiensten voor reizigers die op zoek zijn naar betaalbaarheid en functionaliteit. De Reizigersrust bood eenvoudige privékamers met basismeubilair en schone bedden voor 2 gulden per nacht. De kamers waren bescheiden, maar comfortabel en voorzien van basisvoorzieningen. Het hotel beschikte over een gemeenschappelijke eetzaal waar gasten eenvoudige maaltijden konden nuttigen voor 1 gulden per maaltijd. Het menu omvatte traditionele gerechten zoals soep, brood, groenten en eenvoudige vleesgerechten. Gasten hadden toegang tot gemeenschappelijke bad faciliteiten met wastafels en enkele badkuipen, waar ze zich konden opfrissen na hun reis. Dit is inclusief in de kamerprijs.

Herberg De Zilveren Zwaan was mogelijk een gerenommeerde middenklasse herberg in een grotere stad. Het hotel bood comfortabele accommodatie en een scala aan diensten die tegemoetkwamen aan de behoeften van reizigers met een iets ruimer budget. De Zilveren Zwaan beschikte over goed ingerichte privékamers met comfortabele bedden, eenvoudige meubels en fraaie decoraties voor 4 gulden per nacht. Het hotel had een eigen restaurant en café waar gasten konden genieten van smakelijke maaltijden en verfrissende drankjes. Het menu omvatte lokale gerechten en internationale klassiekers. Ontbijt kostte 50 cent en voor een goed driegangendiner betaalde men 2 gulden. Gasten hadden toegang tot gedeelde badkamers met moderne wastafels en badkuipen, waar ze zich konden opfrissen na een lange dag reizen. Er waren ook gezellige gemeenschappelijke ruimtes zoals een lounge en een leeszaal, waar gasten konden ontspannen, lezen of medereizigers ontmoeten.

Boulevard met wandelaars en Hotel Royal Belge in Oostende, anoniem, 1878 - 1890 (online collectie Rijksmuseum)