Overnachten in de 15e eeuw
In de 15e eeuw was reizen, net als in de 14e eeuw, een uitdagende en vermoeiende onderneming en mogelijkheden voor overnachten waren vaak eenvoudig. Als men onderweg moest overnachten sliep men veelal onder een boom of in een schuur. Of als je geluk had kreeg je onderdak bij particulieren of kloosters. Maar er waren ook herbergen langs belangrijke handelsroutes en in steden en dorpen. Omdat de handel in de 15e eeuw verder opbloeide met een toenemend aantal reizigers en handelaren, nam het aantal herbergen in stedelijke gebieden toe. Er kwam meer regelgeving van lokale autoriteiten en gildes om de kwaliteit te waarborgen. Zo kwamen er betere en schonere bedden en optioneel verwarmde slaapplekken. Maar verder leken herbergen nog veel op de herbergen uit de 14e eeuw.
Een herberg die mogelijk in de 15e eeuw bestaan heeft was herberg De Zilveren Leeuw. Herberg De Zilveren Leeuw was een schilderachtige herberg gelegen aan de rand van een levendig stadje. Het gebouw had vakwerk muren en een dak van stro. Een houten uithangbord toonde een afbeelding van een zilveren leeuw, een symbool van kracht en gastvrijheid. De herberg was een welkome tussenstop voor reizigers.
Reizigers konden kiezen uit eenvoudige kamers met houten bedden en dikke dekens of een comfortabelere optie met zachter stro, linnengoed en soms ook verwarming in de vorm van een haardvuur. Een eenvoudige kamer kostte gemiddeld 4 stuivers per nacht en een meer comfortabele kamer tot wel 8 stuivers per nacht. Voor reizigers met een beperkt budget was een plekje op een slaapzaal beschikbaar voor 2 stuivers per nacht. De herberg serveerde stevige maaltijden. Gasten konden genieten van versgebakken brood, hartige stoofpot, groenten en eenvoudige lokale kazen. Prijzen van maaltijden vanaf 2 stuivers. De Zilveren Leeuw beschikte over gemeenschappelijke wasruimtes en houten badkuipen waar reizigers zich konden opfrissen. Warm water werd tegen een extra vergoeding van 2 stuivers verstrekt. De herberg bood voor gasten een gezellige ontmoetingsruimte met open haard. Je kon er ook terecht voor alleen een drankje. De herberg schonk vruchtensappen en lokale bieren voor meestal 1 stuiver per pint (0,6 liter) en zoete wijn voor 3 stuivers. Rekeningen werden meestal aan het einde van het verblijf afgerekend en konden worden betaald met contant geld of in ruil voor goederen.